Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

Innerchild- Innerlijk kind

Innerchild – Innerlijk kind

Innerchild is een term voor de patronen en overtuigingen die zich in onze eerste 7  levensjaren ontwikkelen. In deze periode maken de hersenen een heel  belangrijke ontwikkeling door. Veel van de door ons aangeleerde patronen ontstaan in die jaren en worden vastgelegd in ons brein. Gelukkig maar want zo’n 95 % van wat we doen, doen we onbewust. In de meeste gevallen is het  juist daarom zo dat we een normaal leven kunnen leiden, omdat onze hersenen zich op een voor ons goede manier hebben ontwikkeld.

In andere gevallen zal ons ‘innerchild’ soms reageren op een manier die we niet willen en komen daar pas achter als het al te laat is. Meestal gaat dat automatisch,  het gebeurt omdat we door iets getriggerd worden en reageren onbewust: we ervaren het dan alsof we weer in de valkuil zijn getrapt. Dit automatische gedrag is ook aangeleerd in de kindertijd! Toen was het behulpzaam, nu kan het tot problemen leiden. Voorbeelden hiervan zijn:  niet goed voor je zelf opkomen, te snel boos worden, je angstig terugtrekken, paniek aanvallen, heel snel boosworden, enzovoorts. Als dat vaak gebeurt spreken we van belemmerende patronen.

Door met veel liefde en compassie te kijken naar de patronen die het ‘innerlijke kind’ heeft aangeleerd kunnen we er achter komen wat ons belemmert en wat ons stimuleert. Hierdoor kunnen we betere keuze leren maken en een bewuster leven leiden.

Ook als het gaat om het verwerken van trauma’s die in de jeugd zijn opgelopen, speelt het innerlijk kind een belangrijke rol. Het kind heeft (overlevings) strategieen gecreerd om op een goed mogelijke manier om te gaan met de pijnlijke situaties waar het mee te maken had. Daarom is deze manier van therapie heel geschikt om te gebruiken voor trauma therapie. Hierbij is (zelf)liefde en compssie de sleutel tot heling van het innerlijk kind.

Innerchild en Transactionele Analyse vormen de basis voor integratieve psychotherapie. Er wordt gewerkt met een groot aantal verschillende methodes uit verschillende stromingen van de psychologie.

Innerlijk kind therapie is heilzaam voor iedereen die in zijn dagelijks leven valkuilen en oude patronen herkent waar hij of zij  in vast loopt. Bij voorbeeld  als de relatie niet meer loopt zoals gewenst, bij onverwerkte emoties, maar ook bij trauma verwerking, codependentie en relatie verslaving en bij seksueel misbruik wordt innerlijkind trerapie ingezet.

de Transactionele Analyse is het onderliggende model, dat overal begruikt kan worden.

Transactionele Analyse wordt ook wel het ‘Ouder Volwassene Kind’ model genoemd (OVK)! Invloeden die onze Ouder(figuren) op ons hebben gehad en hoe we daar als Kind op hebben geleerd te reageren, kunnen nu nog impact hebben op hoe we denken, voelen en handelen.

je naam (verplicht)

je adres (optioneel)

je email (verplicht)

je telefoonnummer (verplicht)

onderwerp

je bericht

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel
Finsestraat 15
2912 TG Nieuwerkerk ad IJssel
Mobiel: 06 -17263011

e-mail -Maartje

Laatste berichten