Wat is een trauma eigenlijk:

Een traumatische gebeurtenis is een situatie die te overweldigend is om te verwerken op het moment dat het zich voor doet. Dat kunnen heel veel soorten gebeurtenissen zijn. Hier volgen er een paar: auto-ongeluk, vliegramp, natuurramp, verkrachting, huiselijk geweld, brand, gebeurtenissen in vroege jeugd zoals afwijzing of emotionele verwaarlozing of pesten, iets ernstigs zien gebeuren, een trauma dat meegemaakt is door de ouders. Dit zijn een paar voorbeelden en er zijn er natuurlijk nog veel meer.

De gevolgen van een traumatische gebeurtenis kunnen een enorme impact hebben op het dagelijks leven en kunnen zich ontwikkelen in post traumatisch stress syndroom. De symptomen van een PTSS kunnen enorm uit een lopen: bijvoorbeeld slapeloosheid, nachtmerries, enorme angst, gevoel van hulpeloosheid, flashbacks, verlamd, vermijdend reageren, agressief reageren, verslaving.

Waardoor wordt een trauma geactiveerd?

Op het moment dat een getraumatiseerd person een associatie heeft die lijkt op, of te maken heeft met de heftige gebeurtenis, dan wordt het lichaam op dezelfde manier geactiveerd als tijdens de gebeurtenis zelf. Dat kunnen soms zelfs dingen zijn waarvan de persoon niet het idee heeft dat het met de gebeurtenis te maken heeft. Een geur ,een blik in iemands ogenof bijvoorbeeld een kleur of een geluid. Dit is zeker zo bij trauma’s die in de vroege jeugd al zijn ontstaan of trauma’s die zijn verdrongen. Wat er gebeurt is dat dezelfde hormonen en dezelfde zenuwpaden weer geactiveerd worden waardoor dezelfde angsten, gedachten, emoties en het zelfde lichaamsgevoel in meer of mindere mate weer ervaren worden.

Traumaverwerking EMDR en TRE

De gevolgen van een traumatische gebeurtenis kunnen heel heftig zijn en enorm veel gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Vaak lijden mensen in stilte omdat aan de buitenkant niet te zien is dat ze lijden aan PTSS en de heftige gebeurtenis (sen) vaak al lang geleden hebben plaatsgevonden.

Tot op heden is traumaverwerking vooral het gebied van psychologie geweest, het speelt zich af in het hoofd van mensen en daarom gaan we naar een psycholoog. Het uitgangspunt van de psycholoog is meestal dat het het beste is om over het trauma te praten, er door heen te gaan en de situatie als onderdeel van je leven te integreren. In veel gevallen is dit een methode die goed werkt maar niet altijd alle problemen helemaal oplost.

De nieuwste inzichten zijn dat traumatische gebeurtenissen zich ook in het lichaam afspelen en opgeslagen worden. Het is dus niet alleen zo dat de hersenen de overweldigende gebeurtenissen niet kunnen verwerken, maar ook dat het lichaam de lading en spanning, die vrij komt tijdens de gebeurtenis vasthoudt. Bij de klachten die ervaren worden is dit meestal ook helemaal voelbaar in het lichaam.

Recente onderzoeken wijzen uit dat trauma niet alleen thuis hoort op het gebied van de psychologie, maar ook van de neurofysiologie (waarbij ook de zenuwen en de spieren worden betrokken). De therapie voor het verwerken van trauma moet daarom anders aangepakt worden. Lichaam en geest zijn samen verantwoordelijk voor de beleving en verwerking traumatische gebeurtenissen en zullen dus ook beide in het verwerken van trauma’s moeten worden meegenomen.

EMDR is een goede methode die ook het lichaamsgevoel in de therapie betrekt. EMDR zorgt er voor dat de onverwerkte gebeurtenissen, die op onverwachte momenten weer geactiveerd worden, op de juiste plek in de hersenen worden verwerkt De emotionele lading wordt afgezwakt en verwerkt, zodat het een herinnering wordt, waar geen hevige emoties meer aan gekoppeld zijn.

De nieuwste snel werkende methode op dit gebied is TRE. Het is een lichaamsgericht methode die (net als EMDR) het trauma ontdoet van de lading die de problemen veroorzaken en het lichaam als het ware ‘reset’ naar hoe het voor het trauma was. Het trauma wordt zo alsnog op de juiste manier verwekt.

Het mooiste van TRE is dat , anders dan bij gesprekken en bij EMDR, er helemaal niet over het trauma gepraat hoeft te worden, maar dat door een set van oefeningen het lichaam wordt geactiveerd om spanningen te ontladen. Het lichaam doet het werk!!

Soms kan het nodig zijn om verschillende methodes aan de sessies toe te voegen. TRE en/ of EMDR zullen wel de basis van de therapie blijven.

2 Reacties
 1. Beste Maartje, Sytse en ik zijn op zoek naar een mogelijkheid om TRE te ervaren en eventueel te leren toepassen voor ons werk. We reizen 30 maart richting Israël en Palestina, we hoopten ook naar Gaza te gaan maar dat lukt deze keer niet, daar hadden we TRE willen toepassen. We zouden graag eens een afspraak maken om TRE zelf te ervaren en te zien/leren wat we nodig hebben om dit veilig zelf in een groepsessie toe te passen. Kun je ons benaderen?
  Hoop dat jullie het goed hebben, in Cappelle aan de Ijssel.
  Hartelijke groet
  Marlies
  06-23869715

  • Hoi marlies
   Wat leuk om van jullie te horen. TRe is een redelijk eenvoudige techniek om te leren, maar om het in een groep toe te passen moet je wel wat ervaring op doen. Ik zit momenteel nog in een opleidings proces om met groepen te werken. De training bestaat uit 2 levels met allebei veel begeleide sessies, het hele traject duurt minimaal 9 maanden.
   Ik wil het graag met jullie doen, ik zou ook kunnen zoeken naar iemand bij jullie in de buurt die het met jullie kan doen. Komen jullie nog in de buurt Rotterdam binnenkort ,voor 30 maart?
   Misschien is het handiger om binnenkort even te bellen. Morgen ben in tussen en te bereiken. Zullen we het dan proberen?
   Mijn nummer is 0617263011.
   Hartelijke groet,
   maartje