Wat zeggen clienten

Wat zeggen clienten over de therapie die ze hebben gekregen?

Het afgelopen halfjaar ben ik bij Maartje in therapie geweest. Op mijn 64e wilde ik eindelijk ècht aan de slag met de verwerking van het seksueel misbruik dat ik als 14-jarige meemaakte door een familielid. Ondanks het feit dat ik in de loop der jaren de kracht had gevonden om een goed leven op te bouwen, stak de herinnering aan die periode van misbruik regelmatig de kop op. Dit mede omdat de dader nog steeds deel uitmaakte van de familie en er al die jaren mee weg was gekomen.

Bij Maartje voelde ik me al heel snel op mijn gemak. Ze gaf ruimte voor het vertellen van mijn verhaal en reageerde vaak met kernachtige uitspraken over de patronen in het gedrag van de dader en ook in de familie die maken dat je je als slachtoffer blijft schamen en schuldig voelen. Met mijn verstand wist ik dat allemaal wel maar dat is nog iets anders dan ook echt bij je gevoel komen. Dat is me nu wel gelukt. Mede dankzij diverse sessies met EMDR waarin ik als het ware opnieuw in de film zat van dat 14-jarige kind en de verwarring en angsten herbeleefde. Ik vond het heftig maar Maartje bouwde het zorgvuldig op en hield goed in de gaten wat het met me deed.

Het heeft me enorm geholpen. Niet langer zijn mijn ervaringen als 14-jarige een grijs gebied in mijn hoofd waar ik het liefst omheen loop. Ik kan er nu naar kijken en zie dan dat het een onderdeel is van mijn geschiedenis en dat dat deel dus bij mij hoort. Dat geeft enorm veel rust en ook ruimte om het los te laten. Ik ben erg blij dat ik eindelijk de stap naar professionele hulp heb gezet en dank Maartje dat ze die heeft gegeven!

Merel

Toen ik bij Maartje kwam had ik al heel veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. Ondanks dat ik me wel bewust was van bepaalde patronen kon ik ze toch heel moeilijk doorbreken. Ik wist wel iets van innerlijk kind werk en hoe ik het innerlijk kind kon troosten en omarmen. Voor mijn gevoel deed ik dat allemaal wel, maar toch liep ik steeds vast. Patronen kunnen zo hardnekkig zijn. Ik had zelf niet in de gaten dat bepaald gedrag onderdeel was van een oude patroon. Het is als een blinde vlek. Iets wat je al je hele leven doet is zo gewoon geworden.

Maartje heeft mij geholpen om dit te doorzien. Ze heeft me geholpen de dingen die voor mij zo normaal waren anders te bekijken. Ze heeft mij laten zien wanneer mijn innerlijk kind aan het woord was en hoe ik daar dan met een strenge stem op reageerde. Dat kwetsbare stuk veroordeelde ik eigenlijk nog steeds of ik luisterde er gewoon niet naar. Maartje heeft me geleerd wat het omarmen van mijn innerlijk kind echt betekent.

Ik heb geleerd met compassie naar mezelf te kijken. Binnen enkele weken kwam er al een grote verandering. Ik kwam binnen, verward over mijn eigen gedrag  en ging naar buiten als krachtige volwassen. Ik durf nu eindelijk mijn grenzen in mijn relatie aan te geven. Grenzen die ik wel voelde, maar altijd aan twijfelde of mijn grenzen wel terecht waren. Ik luister nu naar mijn innerlijk kind en geef haar wat ze nodig heeft. Als je iemand zoekt die met je meekijkt waar je tegen aan loopt en die je begeleidt om de kracht weer in jezelf te vinden, dan raad ik je Maartje zeker aan! Je gaat als een ander mens de deur uit. Dank je wel voor alles Maartje. 

Na mijn sessies met Maartje heb ik dit gedicht geschreven voor mijn innerlijk kind:

 

Lieve jij,

onderdeel van mij,

altijd samen één.

 

Ik zie je niet altijd.

Ik ben soms verblind.

Ook wel eens doof,

voor jouw stille hint.

 

Maar ik beloof je nu,

dat ik je zal zien,

dat ik zal horen,

wat jij belangrijk vindt,

dat wat ons weer met elkaar verbindt.

 

Jij onderdeel van mij,

weer samen,

voor altijd één.

 

Liane

Het ging helemaal niet goed met mij en in de ggz kreeg ik stempel na stempel die mij alleen nog maar verder de ellende in brachten. Ik besloot zelf onderzoek te doen naar wat ik had en kwam uit op een burn-out. Daar wilde de ggz niet aan. In mijn zoektocht naar hulp, want dat ik hier niet alleen uit kon komen, voelde ik aan alle kanten, kwam ik ‘In Een ander licht tegen’. Wat mij betreft ook de meest passende naam. Maartje was in tegenstelling tot vele andere therapeuten niet bang om met mij te gaan werken. Ze heeft mij geweldig geholpen door naar mijn persoonlijke verhaal te luisteren en niet te werken met hokjes en stempels. Ongelofelijk snel ging ik vooruit en na een paar sessies al (ik had verwacht dat het jaren zou duren) heeft Maartje mij de tools aangereikt waarmee ik zelf verder kon. Het is inmiddels een jaar geleden dat ik een burn-out kreeg. Ik voel mij weer sterk en heb een reis doorgemaakt die ik gek genoeg niet had willen missen. Maartje bedankt! En dat velen de weg naar jouw praktijk mogen vinden.

Marloes (37 jaar)

‘Als ik er op terugkijk, wat maakte de sessies bij Maartje dan zo bijzonder?

Voor mij waren dat twee pijlers:

Ten eerste: dat ik iemand tegenover me vond, die met openheid en inzicht – in dat wat ik als de best denkbare sfeer heb ervaren – met me aan de slag ging.

Ten tweede – en minstens zo belangrijk ‒ dat ik er gaandeweg achterkwam dat wat daarin gebeurde – werkte!

Dat het werkte omdat Maartje mij blijkbaar iedere sessie opnieuw, het juiste ‘instrument’ wist aan te reiken ‒ en zo datgene hielp te bewerkstelligen, wat ik inmiddels zelf als een klein wonder ben gaan beschouwen: het gevoel vrijer te kunnen ademen en lichter te kunnen leven.

Om met een beeld te besluiten: zoals je je kunt voelen wanneer je op een zomerse dag een koele duik in een meer hebt genomen ‒ waarvan de oevers zich voortaan in alle veiligheid voor je uitstrekken’.‘Ik stond als succesvolle carrièremeid op een punt waar ik niet meer verder kwam. Wat ik echt diep van binnen wilde in mijn carrière was heel anders dan wat ik tot dan toe had gedaan. Ik had altijd gedaan wat anderen van mij verwachtten, in plaats van mijn eigen pad te volgen. <
Door de therapie van Maartje, die met een mix van oefeningen en gesprekken werkte die precies bij mij paste, heb ik mijn eigen pad weer leren kennen en blokkades op kunnen heffen. De weg ligt weer vrij voor mij.’


‘Maartje werkt met veel rust en aandacht. Ik heb een aantal sessies bij haar gedaan. Tijdens één van deze sessies hebben we een sociaal panorama opgesteld. Door de opstelling heb ik beter inzicht gekregen in wat er speelde binnen mijn gezin. Door plaats te nemen op de plek van de andere gezinsleden heb ik kunnen ervaren wat de situatie voor hen betekende. Dit heeft er toe geleid dat ik hen met andere ogen ben gaan zien’.


Maartje heeft mij in een paar sessies geholpen om tot nieuwe inzichten te komen over mijzelf in het verleden en wie ik wil zijn naar de toekomst. Door een aantal zaken te benoemen en in een ander perspectief te zetten, heb ik handvatten gekregen om meer balans in mijn persoonlijkheid te vinden en de rust om hier op het juiste tempo aan verder te blijven werken.

Naast dat de inhoud mij geholpen heeft, was het ook een zeer prettige ervaring. Maartje heeft de juiste mix van een luisterend oor en doortastendheid op de momenten dat het nodig was. In de sessies hebben we gebruik gemaakt van een aantal methoden, welke ondersteuning en structuur boden zonder de gesprekken onnodig star te maken. Maartje kan dan ook goed schakelen tussen de theorie en de werkelijke situatie zodat het echt maatwerk wordt waar je mee verder kunt.

Ik kan Maartje dan ook van harte aanbevelen en weet haar in de toekomst te vinden als ik klaar ben voor een vervolg.Afgelopen maanden werd ik steeds vaker geconfronteerd met traumatische ervaringen uit mijn verleden, dit uitte zich in paniekaanvallen, angst en uit mijn gevoel/energie stappen. In de sessies met Maartje ben ik stap voor stap de verschillende ervaringen gaan uitwerken. 

Daarin heeft ze verschillende methodieken gebruikt: TRE, inner child therapy, EMDR en transactionele analyse. Maartje heeft elke keer afgestemd welke methodiek passend zou zijn voor het vraagstuk of de ervaring van dat moment.

Hierdoor heb ik in een aantal maanden tijd een enorme transformatie ondergaan doordat de spanning van traumatische ervaringen af zijn gegaan.

De manier waarop Maartje werkt vond ik erg prettig; er was zeker ook ruimte voor mij om aan te geven welke methodiek prettig voelde.

Ik heb nu veel meer rust en acceptatie, en krijg langzaam weer energie om nieuwe stappen te zetten.” 


Over de bezinnigsweekenden

‘Wat een heerlijke, fijne, bijzondere ervaring. Door de rust en stilte ervaar ik zoveel kracht en liefde in mezelf. Een vol programma met zoveel afwisseling. Maartje en Inez jullie hebben mij heel veel rust in mezelf gegeven. Ik ben zeer dankbaar.’


‘Wat dit weekend mij heeft gebracht is meer inzicht in mezelf, waar ik tegen aan loop en waar ik aan kan werken. Ook vond ik het heel bijzonder dat je in een groep in stilte toch verbondenheid en respect voor elkaar kan voelen. Ik heb ervaren dat je in langdurige stilte geconfronteerd wordt met jezelf en dat er uit komt wat er van binnen nou echt allemaal speelt.

Dit was voor mij niet erg plezierig om doorheen te gaan maar het heeft me wel meer rust opgeleverd. Ik zou het zo nog een keer doen. Een waardevol en bijzonder weekend’