Trauma en traumaverwerking

Een traumatische gebeurtenis kan het dagelijks leven ernstig verstoren, daarom  is een goede verwerking en ontspanning is erg belangrijk.

Bij Integratieve Psychotherapie wordt een combinatie van zeer effectieve en kortdurende methoden gebruikt, waardoor een snelle traumaverwerking  mogelijk is.

Traumaverwerking heeft  drie fasen die afhankelijk van de situatie, persoon en hevigheid van trauma. Bij de ene persoon heeft het meer tijd nodig dat bij de ander:

 1. Stabilisatiefase; leren reguleren van spanningen en emoties, creëren van een stabiele leefsituatie zonder al te veel druk en stress door andere factoren dan het trauma. Bij veel mensen met enkelvoudig trauma (vb auto-ongeluk of overval) hoeft deze fase niet lang te duren.
 2. Verwerkingsfase: In deze fase wordt gewerkt aan de niet verwerkte emoties die de gebeurtenissen met zich mee dragen. Deze kunnen doormiddel van verschillende methoden worden gereduceerd en verwerkt.
 3. Integratie; Als de gebeurtenissen langer geleden hebben plaats gevonden zijn er misschien strategieën ontwikkeld (onbewust) die het leven na de gebeurtenissen draaglijker hebben gemaakt. Deze strategieën worden meestal ingezet om de pijn en het lijden te verminderen, maar kunnen op den duur een averechts effect hebben. Ook kunnen oude overlevingsstrategieën hebben bepaald hoe om te gaan met de gebeurtenis. In de integratieperiode wordt er aan gewerkt om de gebeurtenissen in het leven te integreren, zonder dat de emotionele lading daarvan nog een rol speelt. De oude strategieën zijn niet meer nodig en er kan worden geleerd om op een andere  manier naar het trauma te kijken en andere keuzes te maken.

De twee belangrijkste methoden voor  trauma-therapie zijn.

– EMDR
– TRE

EMDR is voornamelijk gericht op het stimuleren van het verwerken van de traumatische gebeurtenissen in de hersenen.

TRE zorgt er voor dat de lichamelijk spanningen die door de gebeurtenis(sen) in het lichaam zijn ontstaan, ontladen worden, waardoor een diepe ontspanning ontstaat en de gevolgen van het trauma afnemen.

Lees meer over EMDR en TRE

De overlevingsstrategieën kunnen met andere methoden worden aangepakt, zoals Innerchild (Innerlijk kind) of NLP.

EMDR is een zeer effectief werkende methode voor trauma.

Sommige ervaringen kunnen zo heftig zijn, dat op het moment van de gebeurtenis de hersenen de prikkels niet kunnen verwerken. Dit gebeurt vanzelf en heeft een beschermende functie. Normaal gesproken worden ervaringen van het moment in de remslaap verwerkt, bij trauma’s is dat niet het geval. De hersenen sluiten zich al het ware af en er vind geen verwerking plaat. Het gevolg daarvan is dat de gebeurtenis, angsten en spanningen weer opnieuw beleefd kunnen worden.  Het kan ook zijn dat men in situaties die lijken op of die te maken hebben met het trauma, meer angst of spanning ervaart en daardoor het gevoel van regie verdwijnt..
Er zijn verschillende therapieën om trauma’s te verwerken. EMDR is één van de meest effectieve  en snelwerkende methoden om traumatische gebeurtenissen te verwerken.

Wanneer EMDR?

 • traumatische gebeurtenissen
 • seksueel misbruik
 • verkrachting
 • angstklachten
 • emotionele verwaarlozing
 • verlies van dierbaren
 • sociale angsten
 • fobieën
 • paniekaanvallen
 • gebeurtenissen in jeugd
 • schuld en/of schaamtegevoelens
 • chronische pijn
 • pijnklachten na een trauma
 • EMDR kan in combinatie met andere therapievormen worden in gezet, bijvoorbeeld met TRE.

Hoe werkt het?

De therapeut zal vragen om aan de traumatische ervaring te denken en er naar te kijken zonder dat je er helemaal in hoeft te ‘duiken’. Er wordt vervolgens een verwerkingsproces gestart door middel van handbewegingen voor de ogen, door tikjes in de oren  (met een koptelefoon) of tikjes op de knieën. De hersenen worden gestimuleerd om de ervaring van de emotionele lading te ontdoen en alsnog versneld verwerkt te worden.

Dat EMDR werkt is wetenschappelijk bewezen. Hoe het werkt is nog niet helemaal bekend.

TRE NIeuwerkerk aan den IJssel

TRE een nieuwe revolutionaire methode om stress en spanning te reduceren! In Nederland is TRE een methode die flink in opkomst is, terwijl de methode wereldwijd al veel toegepast wordt.

Wat is TRE?

Trauma and tension Release exercises  is een innovatieve reeks van oefeningen die het lichaam helpt bij het loslaten van diepe patronen van stress en trauma in de spieren en zenuwen. Op een veilige en natuurlijke manier en door een aantal fysieke oefeningen ontstaat een reflexmechanisme van schudden of trillen dat voor een diepe ontspanning zorgt en dat het zenuwstelsel kalmeert. De methode is ontwikkeld door Dr David Berceli, PhD.

TRE is gebaseerd op het fundamentele idee, ondersteund door recent onderzoek, dat stress, spanning en trauma zich zowel op psychisch als op fysiek gebied kan manifesteren. TRE’s reflexieve spiertrillingen voelen aangenaam en rustgevend aan. Mensen geven aan dat ze diepe gevoelens van vrede en welzijn ervaren als ze de oefeningen gedaan hebben.

Zelfgenezend vermogen van het lichaam.

TRE is ontstaan uit Dr. David Berceli’s werk met grote getraumatiseerde gemeenschappen tijdens zijn verblijf in Afrika en het Midden-Oosten. Zijn observaties en onderzoek hebben geleid tot het inzicht dat schudden en trillen een ingebouwde en lichaamseigen manier is die gebruikt kan worden als middel voor zelfgenezing van chronische stress, spanning en trauma.

TRE is een veilige en effectieve ontspanningstechniek voor de meeste mensen. Het wordt al door vele duizenden mensen wereldwijd toegepast. Het proces kan niet worden gebruikt als vervanging voor andere trauma reducerende methoden, maar kan wel in combinatie met andere methoden worden ingezet (zoals bijvoorbeeld EMDR of andere vormen van Integratieve Psychotherapie). Voorafgaande aan een sessie TRE zal altijd een vragenlijst worden ingevuld. Bij mensen met een complexe traumatische geschiedenis of met medische beperkingen wordt een uitgebreidere intake gedaan voorafgaand aan de sessies.

Wie kan profiteren van deze methode?

Aangezien dit schuldmechanisme in de spieren een onderdeel is van ons natuurlijke gedrag van mensen, kan iedereen profiteren van TRE. Het schudden en trillen van de spieren, verhoogt de veerkracht van het lichaam, omdat het een diepe ontspanning veroorzaakt die natuurlijke stress vermindert. Het kan emoties, variërend van licht overstuur naar ernstige angst verminderen of wegnemen. Stress op het werk, overmatige zorgen, conflicten in relaties, fysieke stress of trauma’s kunnen door de methode verdwijnen of sterk afnemen.

Wie of wat je ook bent, een slachtoffer van geweld of een ongeval, een soldaat die lijdt aan PTSS, een atleet, of gewoon een persoon die weerbaarder wil worden en een beter gevoel over het leven wil krijgen, Trauma Realise Exercises is een ideale eenvoudige manier die voor iedereen mogelijk is.

Vanuit in een ander licht wordt TRE gegeven op individuele basis en in groepsvorm.

Traumaopstellingen

Eigenlijk moet de naam zijn meer generationele trauma opstellingen, omdat er vaak meer generationele issues of situaties aan het licht komen  bij deze vorm van opstellingen.

Psychotherapeut dr. Franz Rupert heeft deze methode ontwikkeld waarbij je het verlangen kan opstellen. In dit verlangen gaan innerlijke delen schuil die jou van je verlangen afhouden of juist kan vervullen. Iedereen heeft manieren ontwikkeld om om te kunnen gaan met  (vroegkinderlijk) stress of trauma. Trauma’s die zijn ontstaan bij onze ouders of voorouders kunnen soms diepe sporen nalaten die in de volgende generaties nog voelbaar zijn. De manier van opstellen laat zien welke impact het heeft gehad. Door er naar te kijken, het te ervaren komt er ruimte om de onze overlevings strategieën te laten varen en meer vrijheid te gaan ervaren.

Deze opstellingen kunnen individueel gedaan worden of in groepen.

Kijk voor data in de agenda.