Familie-opstellingen en trauma-opstellingen (IZR)

Familie-opstellingen

Familie-opstellingen (ook wel systemische werk) is een methode die goed werkt als je je verstrikt geraakt bent in oude patronen. Je blijft bijvoorbeeld dingen doen die je helemaal niet wil of je doet de dingen niet die je heel graag wel wilt doen. Hierdoor voel je van binnen dat je niet vrij bent en je hebt er weinig grip op wat maakt dat het zo is. Je hebt het gevoel dat het je overkomt.

Plek

Iedereen heeft een plek in een (familie) systeem en dit systeem wordt in balans gehouden door alle personen die in dit system voorkomen. Dus als dit systeem om één of andere reden uit balans raakt, heeft dat impact op iedereen in dat systeem.

Door familieopstellingen krijg je helderheid in hoe jouw leven er op dit moment uitziet. Je gaat zien waar jij staat in jouw systeem staat en of dat de juiste plek is?  Ook wordt duidelijk welke dynamieken er spelen in jouw familie van herkomst die in jouw leven doorwerken? Misschien voel je je niet gezien of gehoord en ben je dingen gaan doen of dragen voor anderen of misschien heb je niet de juiste plek gekregen.  Zijn er traumatische dingen gebeurd in het systeem van herkomst of zijn er geheimen? Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor een systeem uit balans is ( geraakt).

Diepe inzichten

Familieopstellingen geven diepe inzichten. Door de juiste ordening weer te herstellen ontstaat er een gevoel van vrijheid en diepe vrede.

Kijk in de agenda voor de eerstvolgende familie opstellingen dagen

Traumaopstellingen / Interactieve Zelf-Resonantie (IZR)

Verlang je verandering in je gevoelens, gedrag of gedachten, verlang je je verder te ontwikkelen in relaties of in je werk, of verlang je psychisch of fysiek naar meer welzijn?

Bij de IZR- methode staat jouw ‘verlangen’ centraal en dat nemen we ook letterlijk. Terwijl we samen in het oog houden wat je verlangt, onderzoek je met de Interactieve Zelf-Resonantie (IZR, voorheen ook wel ‘opstellingen’ genoemd) wat je belemmert te leven zoals je ten diepste wenst.

IZR

Met behulp van IZR kijk je als het ware in een spiegel. Die spiegel toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Met deze methode verken je jouw innerlijke wereld. Zo ontdek je patronen die je misschien al vroeg in je leven hebt gevormd, omdat ze ‘daar en toen’ passend waren voor de omstandigheden waarin je verkeerde, maar die je in het ‘hier en nu’ kunnen belemmeren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je traumatische ervaringen hebt opgedaan die nog niet zijn verwerkt. Tijdens een IZR-proces ontmoet je delen, gevoelens en drijfveren van jezelf, waardoor je jezelf beter begrijpt, gevoelens kan toelaten en jezelf bevrijdt van oude patronen. Het doel is dat je de zeggenschap terug wint over jezelf en je eigen leven. Mildheid en compassie met jezelf en anderen zijn daarbij sleutelwoorden.

Franz Rupert

IZR is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën.
Wij zijn als IZR-begeleider door Interakt toegelaten tot het in Nederland en België actieve professionele IZR-netwerk. Net als onze collega’s in het IZR-netwerk zijn wij gedegen opgeleid in de toepassing van de methode. We onderhouden onze kennis en vaardigheden door permanente educatie, zodat we op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijven reflecteren op onze persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer informatie over IZR en het IZR-netwerk vind je op IZR-methode.nl

Kijk voor data in de agenda.

Opstellingen dagen

Inbrengers en representanten / resonanten

Tijdens een familie-opstelling representeren de groepsleden de mensen uit jouw persoonlijke systeem van familie of relaties, of een deel hiervan. Bij een trauma opstelling representeren de groepsleden jouw innerlijke delen.  Hierdoor wordt thema’s en de patronen zichtbaar. Doordat je op een plek wordt neergezet voor een bepaald persoon ervaar je de energie van die persoon ervaar je wat er onderling speelt in het systeem. Door zaken uit te spreken en verschuivingen toe te laten werkt dit helend en inzicht gevend. De (volg)orde kan hersteld worden, je neemt je eigen plek weer in, belemmeringen worden zichtbaar, er komt een betere balans  tussen geven en nemen of gemis en verlangen.

Bij trauma opstellingen heet de persoon die wordt opgesteld een resonantiepersoon. Hij of zij vertegenwoordigt een innerlijk deel van de persoon die een vraag inbrengt. Resonantiepersonen representeren onbewuste innerlijke delen die in ons leven invloed op ons hebben.

Vraagstelling inbrengen of alleen als representant meedoen

Je kunt je vraag in een opstelling bekijken. We werken dan een uur aan jouw vraag  of probleem. Of je kunt alleen als representant of resonant meedoen.  Je ervaart als representant of resonant regelmatig thema’s die met jouw eigen persoonlijke leven te maken hebben. Alle deelnemers blijven de hele (mid)dag of avond. Je kunt dus naast inbrenger ook in een andere opstelling worden ingezet, dit is altijd je eigen keuze. Een opstelling duurt maximaal 1 uur.

Veilige begeleiding

Een opstelling laat zien wat er op dit moment speelt in het leven van de inbrenger. Hiervoor wordt een veilige liefdevolle bedding gecreëerd. Er wordt gewerkt zonder oordeel en met integriteit.

Wil jij de impact van opstellingen ervaren?

Blijf jij steeds tegen dezelfde thema’s in je leven aanlopen? Heb je het gevoel niet echt vooruit te komen? Blijf je op zoek naar je zelfvertrouwen? Zijn er mensen in je leven waar je mee blijft botsen? Zomaar een paar situaties. Herkenbaar? Dan zou een opstelling misschien iets voor jou kunnen zijn.

Ga naar de agenda voor de data van de dagen

 

Wanneer kan je een opstelling doen

Als je:

 • angst voelt
 • het gevoel hebt dat je er niet bij hoort of uitgesloten wordt
 • je niet vrij voelt
 • verstikt raakt en ongezonde relaties
 • je verlangens niet meer najaagt
 • eenzaamheid voelt
 • een enorm verantwoordelijkheid gevoel hebt.
 • enz…

 

  je naam (verplicht)

  je adres (optioneel)

  je email (verplicht)

  je telefoonnummer (verplicht)

  onderwerp

  je bericht