Omgaan met angst!

Angst is een emotie die we allemaal kennen! We kunnen niet zonder angst leven. Het helpt ons gevaar uit te weg te gaan of om het te voorkomen! Maar soms is angst geen goede raadgever en geeft het meer problemen dan dat het oplost. Sommige mensen ervaren dagelijks verschillende vormen van angsten. Veel van de angsten zijn vaak niet reëel, maar voelen wel echt. Hoe komt dat toch dat angst soms zo prominent aanwezig kan zijn, terwijl je vaak diep van binnen weet dat je eigenlijk helemaal niet bang hoeft te zijn?

Welke angsten?.

1. Enkelvoudige angst ( angst voor spinnen, hoogtes, bloed, ongelukken, etc.)

2. Sociale angst ( bijvoorbeeld spreken in het openbaar, of angst voor groepen)
3. Paniek
4. Obsessieve compulsieve angst(dwangstoornis)
5. Gegeneraliseerde angst (overmatig piekeren)
6. Posttraumatische stress stoornis

Symptomen van de angsten zijn afhankelijk van het soort angst, hier onder veel voorkomende symptomen:

 • concentratiestoornissen
 • piekeren
 • agitatie
 • rusteloosheid
 • bezorgdheid
 • ongeduld
 • slaapproblemen
 • trillen of beven
 • duizeligheid
 • ademnood
 • pijn op de borst
 • misselijkheid of buikklachten
 • hoofdpijn

Lichaamsgevoel

Sommige mensen die met angst te maken hebben zijn geneigd om gevaar in hun omgeving te zien. Anderen worden bang als ze aan iets denken of als ze iets voelen. Hoe we de angst interpreteren en het oordeel dat we over ons zelf en de angst hebben hebben, zijn vaak de boosdoeners en vergroten de angst. Eerdere ervaringen met dezelfde denkpatronen, emoties en lichaamsgevoel versterken ook de angst. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, waar je niet gemakkelijk meer uitkomt.

Het gekke is dat de huidige gebeurtenis niet per se zo angstig hoeft te zijn, maar het lichaam reageert wel net zo heftig. Het is aangetoond dat we vaak oude manieren van omgaan met de angst opnieuw inzetten, met als gevolg dat dezelfde emoties van angst weer ontstaan en soms veel erger dan voorheen. Dit omgaan met de angst wordt vanuit de hersenen geregeld. De hersenen maken geen onderscheid tussen de verschillende situaties en willen iedere keer het probleem dit keer ‘echt’ tot een goed einde brengen. Als dat vervolgens toch weer op dezelfde manier gebeurt, geeft dat ook weer hetzelfde resultaat.

De angst is echt, de reden waarom soms niet realistisch.

De angst is vaak heel echt, maar de reden waarom angst ontstaat, is vaak niet realistisch en heeft te maken met heel andere zaken dan de angst zelf en vroegere gebeurtenissen. Het wordt getriggerd door iets dat zich onbewust afspeelt.

Hoe we als kind hebben aangeleerd om met angst om te gaan, speelt ook een grote rol bij de poging angst te verminderen. We hebben mechanismen ontwikkeld om ons veilig te voelen die vroeger heel effectief waren, maar nu vaak niet meer werken. Het zijn onbewuste patronen geworden, die ons belemmeren om effectief met onze angst om te gaan.

Hoe kan je afkomen van je angst?

Er zijn verschillenden manieren om van je angst af te komen:

 1. De triggers, de emoties, de denkpatronen en het lichaamsgevoel dat daarbij hoort leren kennen.
 2. De manier waarop je met angst omgaat, leren kennen en inzicht krijgen in de impact van jouw aanpak van omgaan met je angst.
 3. Te leren zien waar het bij de angst nog meer over gaat, de angst achter de angst.
 4. Er zijn technieken om de emotionele lading te reduceren (bijvoorbeeld TRE en EMDR).
 5. Andere manieren aanleren om met je angst om te gaan.

 

Het is soms een hele weg om van je angst af te komen. Wat heel belangrijk is, is om te ontspannen nadat je bang bent geweest. Als je niet ontspant stapelt de spanning zich op en kunnen er meer klachten ontstaan, zowel emotioneel als fysiek. Het is soms ook prettig om begeleiding of ondersteuning te vragen bij het leren omgaan met je angst, door middel van een aantal therapie sessies.

Het  is belangrijk dat je leert zien dat jij niet je angst bent, maar dat het een deel van je is. Je bent veel meer dan je angst en je kan leren je leven niet te laten regeren door je angst.

Hoe ga jij om je angst?

Als je niet naar je angst durft te kijken heeft de angst de regie. Als je de angst in de ogen durft te kijken, heb jij de regie!