Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

TRE bij PTSS en conversiestoornis

 

TRE bij PTSS  en conversiestoornis.

Regelmatig organiseer ik TRE workhops. Aansluitend geef ik een een reeks van 4 TRE bij PTSS en conversiestoornislosse TRE sessies. Onlangs deed iemand mee die door traumatische gebeurtenissen in het verleden PTSS en een conversiestoornis heeft ontwikkeld. TRE heeft voor haar een helende werking. In een blog beschreef ze haar bevindingen. Ik mocht deze blog ook op mijn website zetten. Hieronder lees je wat TRE met haar doet. Hartelijk dank Annelies.

TRE bij PTSS  en conversiestoornis.

Sinds dat ik de diagnose PTSS en Conversiestoornis heb, hou ik een blog bij, waarin ik mijn ervaringen deel. Ik merkte dat ik al een tijdje niets geschreven heb. Niet omdat het slecht gaat. Het gaat juist best goed met mij. Daarom is de behoefte om dingen te delen minder groot. Maar omdat ik graag ook positieve ervaringen wil delen over mijn herstelproces, ben ik toch weer achter de computer gedoken om een en ander op te schrijven, waar wellicht meer mensen baat bij kunnen hebben. In één van mijn blogs heb ik wel eens verteld over TRE (Tension Release Exercises) Mocht je de blog terug willen lezen (https://joleinblog.wordpress.com/…/verwerken-zonder-woorden/)

Via Facebook kwam ik erachter dat er een workshop TRE gegeven werd bij mij in de buurt. Aangezien deze simpele, doeltreffende methode mij destijds goed heeft gedaan, heb ik mij ingeschreven voor deze workshop.

Vechten, vluchten of bevriezen.

Een klein stukje theorie, welke in de workshop uitgebreider wordt behandeld. Na een stressvolle gebeurtenis kan het zijn dat het lichaam gaat vechten, vluchten of bevriezen. Deze worden in het onbewuste deel van de hersenen geregeld. Hier heb je dus geen invloed op. Bij mensen met conversie, lijkt het erop dat we in de bevriezingsstand komen, waardoor sommige (tijdelijke) verlammingsverschijnselen krijgen, of dat de opgebouwde spanning zich in de vorm van Psychogene Pseudo Epileptische Aanvallen (pseudo-epilepsie) zich uiten of een combinatie daarvan.

Ontspanning door trillen

Bij TRE wordt het onbewuste trillen van het lichaam opgewekt om op deze manier de opgebouwde spanning gecontroleerd te kunnen releasen. Door de oefeningen worden de spieren moe gemaakt, waarna er op een gegeven moment ontspanning komt in deze spieren, waardoor ze kunnen gaan trillen.

Overgeven aan ontlading

Omdat ik ook last heb van PPEA’s (Psychogene Pseudo-Epileptische Aanvallen)  en makkelijk dissocieer(de), vind ik het heel spannend om mij toch aan deze trillingen over te geven. Uit angst dat die trillingen mijn lichaam gaat beheersen en ik in een dissociatie schiet. Waarna dan weer tijdelijke uitvalverschijnselen van mijn spraak en benen optreed. Maar door de juiste begeleiding van de therapeut en het vertrouwen van mijn lichaam (The body knows), durfde ik mij toch over te geven aan de ontlading.

Zelf de regie

Het belangrijkste, en wellicht wel het mooiste was, dat ik zelf de regie kon nemen. Ik moest er dan alleen wel voor zorgen dat ik niet dissocieerde, want dan ben ik verder van huis. Door mijn benen neer te leggen en mijn tenen naar me toe te trekken, verdween deze trilling weer. Op een gegeven moment zat ik met mijn benen languit en zag ze trillen. Ik was er compleet bij, niet gedissocieerd en voelde de spanning uit mijn benen vloeien.

Ik vind het een geweldige methode, waarvan ik voor mijzelf verwacht dat het mij veel zal kunnen brengen, en ik steeds meer de controle kan krijgen over de oncontroleerbare trillingen van mijn lichaam.

Omdat er weinig contra-indicaties bestaan lijkt de methode voor iedereen geschikt en zijn er goede resultaten geboekt bij mensen met PTSS en andere traumageleerde klachten.
Ik raad het wel aan om de oefeningen samen met een therapeut te doen, zodat hij/zij je kan ondersteunen.

 

Geef een reactie

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel

Op dinsdag middag, woensdag en donderdag;

Met Stip
Raadhuisplein 14
2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel

Op maandag en vrijdag bereikbaar bij:

Sansoma 
Dorpsstraat 26
3941 JM Doorn

Mobiel: 06 -17263011
e-mail -Maartje

info@ineenanderlicht.nl

Laatste berichten