Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

Angst en TRE

Angst en TRE, de nieuwste methode voor een diepe ontspanning en ontlading!

In mijn vorige blog heb ik geschreven over angst. Er zijn vele soorten angst en er zijn verschillende manieren om angst te verminderen en overwinnen. Dat het niet zo makkelijk is, is een andere zaak. Als dat zo zou zijn, had je het al lang gedaan!!!

In mijn volgende blogs zal ik de verschillende vormen van angst toelichten en ook de manieren waarop je er mee kan leren omgaan.  Maar voordat ik dat doe, schrijf ik eerst over TRE!

Wat is TRE?

TRE staat voor tension release exercises. Het is in Nederland nieuwe methode. Hij is ontwikkeld als trauma zelfhulpmethode en om spanning en stress te verminderen. Het zorgt voor een diepe ontlading en ontspanning en een heldere geest. Het werkt bij onverwerkte trauma, triggers en angsten! Maar je kan het ook gebruiken om je dagelijkse spanning te reduceren.

Dr. Berceli, een Amerikaans specialist op het gebied van trauma, heeft deze techniek ontwikkeld en past deze al vele jaren toe met geweldige resultaten. Hij heeft ontdekt en onderzocht dat, als mensen in een gevaarlijk situatie komen, ze op de zelfde unieke manier reageren. Als eerste wordt het vlucht, vecht, bevries mechanisme geactiveerd. Dit is een mechanisme dat door de hersenen direct in gang wordt gezet om het lichaam in actie te brengen om te vluchten of te vechten. Dit is een onbewust proces, we hebben hier geen controle over. Het maakt eigenlijk niet uit wat het gevaar is, het kan een moment van alertheid zijn of een enorm gevaar, of het kan iets zijn wat denken of voelen. De hersenen reageren instinctief en kunnen vaak geen onderscheid maken tussen of het reële angst is of niet, het zet aan tot actie om te beschermen. Na de gebeurtenis wil het lichaam ontladen en ontspannen. Het zenuwstelsel moet weer in balans komen om weer normaal te kunnen functioneren. Een van die manieren is trillen, TRE!

Heftige gebeurtenis

Na een heftige gebeurtenissen gaat het lichaam als vanzelf trillen om te ontladen, dit is een natuurlijke manier van ontspanning. Bovendien zet het een proces in gang van verwerking van de gebeurtenis. Daarom is trillen, beven of shaken goed om te doen en kan je het ook zelf leren.

Misschien ken je dat gevoel wel dat je je wat zwak en trillerig kan voelen als je zenuwachtig bent of als je iets moet gaan doen of gedaan hebt dat je spannend vindt. Of ken je het gevoel dat je hand trilt als er iets is gebeurd dat je eng of spannend vond? Het lichaam doet het zelf! Het lichaam wil ontladen. Vaak stoppen we dat proces omdat we ons ongemakkelijk voelen, of denken dat het zwak is als je trilt, maar trillen is juist goed!

Tril mechanisme

Ons lichaam wil zelf trillen! Maar hoe laat je dat gebeuren?. Dat is precies waar het in TRE om gaat. Dr. Berceli heeft een aantal eenvoudige fysieke oefeningen ontwikkeld, waardoor het lichaam vanzelf gaat trillen. Als je dat trillen kan toelaten en je eraan kan overgeven ontstaat er een diepe ontspanning van binnen uit het lichaam.

Hoe werkt het?

Als je veel stress, spanning of angst hebt (gehad) of je hebt te maken met onverwerkte trauma(s), dan wordt je lichaam als het ware voortdurend ‘aangezet’ tot actie De hersenen geven een seintje dat je alert moet zijn omdat er gevaar dreigt. Als dit te lang duurt of het komt te vaak voor, heeft het lichaam geen tijd om tot rust te komen en kunnen er klachten ontstaan. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en psychisch. Het zenuwstelsel blijft voortdurend werken de hersenen blijven actief.

TRE zorgt ervoor dat het zenuwstelsel gedeactiveerd wordt en de hersenen het sein ‘veilig’ door krijgen, zodat het lichaam weer terug kan komen in de originele staat! Hierdoor ontstaat niet alleen een fysiek gevoel van rust, maar ook de geest wordt helderder, het denken wordt minder, angsten worden minder en er ontstaat stabiliteit. Veel mensen geven aan dat ze minder in hun ‘hoofd’ zitten en ervaren een gevoel van welzijn.

Op langere termijn geeft het ook een groter gevoel van zelfvertrouwen. Een ander gevolg van TRE is dat fysieke klachten die gelinkt zijn aan de stress of trauma, er door kunnen verdwijnen.

Hoe mooi kan het zijn: Diepe ontspanning van geest én lichaam door het doen door heel eenvoudige oefeningen! Wanneer ga jij TRE doen?

 

 

Geef een reactie

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel
Finsestraat 15
2912 TG Nieuwerkerk ad IJssel
Mobiel: 06 -17263011

e-mail -Maartje

Laatste berichten