Holistisch…. Wat betekent dat eigenlijk?

Sinds kort werk ik ook in Rotterdam bij ‘Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam’. Een centrum waar wordt gewerkt vanuit een holistische visie. Wat betekent dat eigenlijk een holistisch visie?

Holisme?

Op het internet heb ik de volgende omschrijving gevonden, waar ik me helemaal in kan vinden:

Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waaruit iets is opgebouwd. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken. Het woord holisme komt van het Griekse ‘holon’, wat ‘het geheel’ betekent. Volgens een volger van de holistische leer is alles met elkaar verbonden. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken.

Alles is met elkaar verbonden

Wat mooi en tegelijkertijd misschien ook wel heel ingewikkeld dat alles met elkaar verbonden is.…. Hoe moet ik dat zien als het gaat om een klacht of een probleem dat ik heb? Is het zo dat emotionele problemen een relatie hebben met fysieke problemen of omgekeerd? Of is het zo dat, als ik een fysiek probleem heb, de oorzaak mogelijk ergens anders in mijn lichaam zit? En hoe zit dat eigenlijk met psychosomatische klachten, waarvan de oorzaak niet duidelijk is?

Als alles met elkaar verbonden is, kan het zo zijn dat de klacht niet op zichzelf staat en dat de oorzaak ergens anders zit dan je aanvankelijke denkt. Het kan dan nuttig zijn om vanuit verschillende disciplines naar de klacht te kijken om de mogelijke oorzaken en oplossingen te vinden om het herstel te bevorderen.

Denk maar eens aan te veel stress, werkdruk, emotionele belasting of verlies, waardoor je allerlei klachten kan ontwikkelen zoals hoofdpijn, maagdarmklachten, rugpijn en nog veel meer. Of verslaving zoals eetverslaving, waardoor mensen overgewicht krijgen en allerlei verschijnselen krijgen, fysiek of emotioneel. De oorzaak ligt dan vaak bij het waarom van te veel eten en dat zou een emotionele oorzaak kunnen hebben. Een ander voorbeeld is het niet goed verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. De gevolgen op fysiek niveau kunnen aanzienlijk zijn en vaak niet eens meer te herleiden naar de gebeurtenissen.

Hoe fysieke klachten kunnen leiden tot psychische of emotionele klachten kan je zien bij ernstige ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. De emotionele problemen die hierdoor kunnen ontstaan, worden niet altijd (h)erkend en kunnen veel invloed hebben op het genezingsproces.

Laatst las ik nog een bericht over patiënten die in het ziekenhuis liggen en geopereerd moeten worden. Soms vertonen ze heel ernstige psychische klachten waar weinig aandacht aan wordt geschonken, met als gevolg dat het genezingsproces vertraagd wordt. Klinkt logisch toch?

In mijn vorige blog heb ik geschreven dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat is nu precies waar het in de holistische visie over gaat.

Oosterse en westerse geneeskunde

In de westerse geneeskunde wordt het probleem vaak bekeken als iets dat op zichzelf staat. Een arts gaat aan de slag met de klacht waarmee jij komt. De diagnose van de klacht is leidend voor de behandeling die je krijgt. Dat is anders bij een holistische benadering. Er wordt gekeken naar wat er buiten de klacht nog meer speelt in het lichaam en leven  van de patiënt / cliënt. Er wordt ook gekeken of er een relatie is tussen fysieke en emotionele klachten. Dan wordt een plan gemaakt wat de beste methode is om de patiënt te helpen. Daarbij wordt zo veel mogelijk uit gegaan van de zelf helende kracht van de patiënt.

Geen goed of fout.

Of je nu kiest voor de westerse of oosterse benadering of een combinatie hiervan, het is een persoonlijke keuze. Je kan wel een voorkeur hebben. Wat mij betreft: Ik ga voor de holistische benadering. Voor mij geldt, hoe meer kennis over de helende kracht van mijn lichaam en hoe meer inzichten en mogelijkheden ik heb om mijn problemen en klachten op te lossen, hoe meer ik in balans kom en blijf en hoe meer regie ik heb over mijn eigen lichaam en leven. En…. ja ga ik ook wel eens naar een dokter!

4 Reacties
 1. Hoi,

  Mooie en duidelijke uitleg over wat holistisch is.
  In dat opzicht ben ik ook niet blij met de westerse geneeswijze.
  Ikzelf heb al 16 jaar last van oorsuizen en kan me helemaal niet vinden in alle apparaten en ander technisch vernuft wat er wordt uitgedacht om het oorsuizen te verhelpen. Hier in het westen doen we aan symtoombestijding wat dus niks met genezen te maken heeft.
  Ik doe nu 2 jaar acupunctuur en ook dat is geen wondermiddel al heeft het me wel geholpen rustiger te worden wat uiteindelijk ook weer helpt het oorsuizen te verminderen. Of ik er ooit af kom weet ik niet maar beter in je vel zitten helpt zeker mee, dus lichaam en geest zijn zeker met elkaar verbonden.

  Bedankt voor je leerzame stukje hier op de site

  Herman

  • Dank je Herman voor je leuke reactie. Altijd fijn om zulk soort reacties te krijgen.

   Hartelijke groet.
   Maartje van Driel

  • hallo Herman,

   ik heb al last van oorsuizen vanaf mijn 18de ik ben nu 55, ben er vroeger mee naar de huisarts geweest en die zei me dat er water in mijn oor zat en dat kon alleen maar via n operatie weg gehaald worden, dit heb ik dus mooi niet gedaan, ik ben er nu aan gewend, soms is t wel vervelend als t dood stil is.

   mvg irene.

 2. Ik heb ook al zeker 25 jaar last van oorsuizen met vaak een hoge toon, mijn dokter zei dat je er mee moet leren leven.Geen andere keuze. De ene keer lukt het beter dan de andere keer. Als je stress hebt merk ik ook dat je er veel meer last van hebt, proberen om rustiger te zijn. ’s Nachts inderdaad als het heel stil is heb je er veel last van de drukte in je hoofd.
  Meditatie wil ook wel helpen.