TRE en EMDR

TRE een nieuwe revolutionaire methode om stress en spanning te reduceren!

In Nederland is TRE een methode die flink in opkomst is, terwijl de methode wereldwijd al veel toegepast wordt.

Wat is TRE?

Trauma and tension Release exercises  is een innovatieve reeks van oefeningen die het lichaam helpt bij het loslaten van diepe patronen van stress en trauma in de spieren en zenuwen. Op een veilige en natuurlijke manier en door een aantal fysieke oefeningen ontstaat een reflexmechanisme van schudden of trillen dat voor een diepe ontspanning zorgt en dat het zenuwstelsel kalmeert. De methode is ontwikkeld door Dr David Berceli, PhD.

TRE is gebaseerd op het fundamentele idee, ondersteund door recent onderzoek, dat stress, spanning en trauma zich zowel op psychisch als op fysiek gebied kan manifesteren. TRE’s reflexieve spiertrillingen voelen aangenaam en rustgevend aan. Mensen geven aan dat ze diepe gevoelens van vrede en welzijn ervaren als ze de oefeningen gedaan hebben.

Zelfgenezend vermogen van het lichaam.

TRE is ontstaan uit Dr. David Berceli’s werk met grote getraumatiseerde gemeenschappen tijdens zijn verblijf in Afrika en het Midden-Oosten. Zijn observaties en onderzoek hebben geleid tot het inzicht dat schudden en trillen een ingebouwde en lichaamseigen manier is die gebruikt kan worden als middel voor zelfgenezing van chronische stress, spanning en trauma.

TRE is een veilige en effectieve ontspanningstechniek voor de meeste mensen. Het wordt al door vele duizenden mensen wereldwijd toegepast. Het proces kan niet worden gebruikt als vervanging voor andere trauma reducerende methoden, maar kan wel in combinatie met andere methoden worden ingezet (zoals bijvoorbeeld EMDR of andere vormen van integratieve psychotherapie). Voorafgaande aan een sessie TRE zal altijd een vragenlijst worden ingevuld. Bij mensen met een complexe traumatische geschiedenis of met medische beperkingen wordt een uitgebreidere intake gedaan voorafgaand aan de sessies.

Wie kan profiteren van deze methode?

Aangezien dit schudmechanisme in de spieren een onderdeel is van ons natuurlijke gedrag van mensen, kan iedereen profiteren van TRE. Het schudden en trillen van de spieren, verhoogt de veerkracht van het lichaam, omdat het een diepe ontspanning veroorzaakt die natuurlijke stress vermindert. Het kan emoties, variërend van licht overstuur naar ernstige angst verminderen of wegnemen. Stress op het werk, overmatige zorgen, conflicten in relaties, fysieke stress of trauma’s kunnen door de methode verdwijnen of sterk afnemen.

Wie of wat je ook bent, een slachtoffer van geweld of een ongeval, een soldaat die lijdt aan PTSS, een atleet, of gewoon een persoon die weerbaarder wil worden en een beter gevoel over het leven wil krijgen, Trauma Realise Exercises is een ideale eenvoudige manier die voor iedereen mogelijk is.

Vanuit in een ander licht wordt TRE gegeven op individuele basis en in groepsvorm.

TRE- introductie workshop en de polyvagaaltheorie

TRE een heel gemakkelijk aan te leren methode. Het is en lichaamseigen manier om stress te reduceren en om een leeg en helder hoofd te krijgen. De polyvagaal therorie leert je  hoe je je eigen stressleven kan ervaren en zelf kan reguleren.

Inhoud van de workshop ( 3 ½ uur):

  • Wat is stress
  • Poly vagaaltheorie en de vecht,vlucht en bevries modus
  • Wat is TRE en hoe werkt het
  • TRE-sessie zelf ervaren

De vervolgsessie ( 1 ½ uur) zijn er op gericht om de TRE zo goed mogelijk in te zetten en hoe je kan leren jouw eigen stresslevel of een effectieve manier zelf kan reguleren.

Matjes en dekentjes zijn aanwezig. Thee en water ook. Wil je je eigen matje of dekentje meenemen, dan kan dat natuurlijk ook.

Locatie:

De praktijk (locatie Driebergen)

Traaij 8
3971 GN Driebergen

 

Workshop:

Vr 25 oktober  2024 , 13.30-16.30 uur

Vervolgsessies: di 5 november, di 19 november en di 3 december 19.30 – 21.00 uur

De kosten voor zijn 155 EUR

Lees hier meer over TRE

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door neurowetenschapper Dr. Stephen Porges, biedt een vernieuwend inzicht in hoe het autonome zenuwstelsel onze reacties op stress, veiligheid en sociaal contact reguleert. De theorie gaat verder dan de traditionele indeling van het autonome zenuwstelsel in twee systemen (sympathisch en parasympathisch) en introduceert een derde dimensie: de nervus vagus, een belangrijke zenuw die een cruciale rol speelt in hoe we omgaan met onze omgeving.

Drie hoofdsystemen van de polyvagaaltheorie:

  1. Ventrale vagale systeem (sociale betrokkenheid en veiligheid)
    Het ventrale deel van de nervus vagus is verantwoordelijk voor gevoelens van veiligheid en sociale verbondenheid. Wanneer dit systeem actief is, voelen we ons rustig, open voor interacties met anderen en in staat tot zelfregulatie. Het bevordert een staat van rust waarin ons lichaam kan herstellen en functioneren zonder stress. Dit systeem is evolutionair gezien het jongst en stelt ons in staat om via gezichtsuitdrukkingen, stemintonatie en oogcontact verbinding te maken met anderen. Het speelt een cruciale rol in sociale interactie, communicatie en ons vermogen om liefde, vertrouwen en veiligheid te ervaren.
  2. Sympathische systeem (vecht-of-vluchtreactie)
    Dit deel van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd bij dreiging of gevaar. Het sympathische systeem bereidt het lichaam voor op actie: het verhoogt de hartslag, versnelt de ademhaling en verhoogt de bloedtoevoer naar spieren om ons klaar te maken voor vechten of vluchten. Dit mechanisme is evolutionair gezien ouder en helpt ons overleven in gevaarlijke situaties. Wanneer dit systeem langdurig actief blijft, zoals bij chronische stress, kan het leiden tot uitputting en fysieke of psychologische klachten.
  3. Dorsale vagale systeem (shutdown en immobilisatie)
    Het dorsale deel van de nervus vagus wordt geassocieerd met de bevriezings- of “shutdown”-reactie. Dit systeem treedt in werking wanneer de dreiging overweldigend is en vechten of vluchten geen optie lijkt. In zo’n situatie kan het lichaam zich terugtrekken, vertragen of zelfs volledig immobiliseren als een vorm van zelfbescherming. Dit kan leiden tot dissociatie, gevoelloosheid of een gevoel van onthechting van het lichaam. Het dorsale vagale systeem is evolutionair gezien het oudste deel van ons zenuwstelsel, vergelijkbaar met de overlevingsmechanismen van primitieve diersoorten.

De hiërarchie van overlevingsresponsen:

De polyvagaaltheorie stelt dat onze reacties op stress hiërarchisch georganiseerd zijn. We beginnen altijd met het zoeken naar veiligheid via sociale betrokkenheid (ventrale vagale systeem). Als dat niet werkt en er gevaar dreigt, schakelen we over naar vecht- of vluchtreacties (sympathische activatie). Als ook dat niet effectief is, wordt het dorsale vagale systeem geactiveerd, wat kan leiden tot immobilisatie of bevriezing.

Toepassingen van de polyvagaaltheorie:

De polyvagaaltheorie heeft belangrijke implicaties voor de behandeling van trauma, angststoornissen en stressgerelateerde klachten. Het benadrukt het belang van veiligheid en sociale verbondenheid voor emotioneel welzijn en herstel. Therapeuten kunnen de theorie gebruiken om cliënten te helpen begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren op stress, en hoe ze zich door middel van ademhalingsoefeningen, sociale interactie of andere technieken weer veilig en verbonden kunnen voelen.

Kortom, de polyvagaaltheorie biedt een uitgebreid model om te begrijpen hoe ons zenuwstelsel op verschillende niveaus reageert op veiligheid en bedreiging, en hoe deze mechanismen onze emoties, gedachten en gedragingen beïnvloeden.

 

De therapeut zal vragen om aan de traumatische ervaring te denken en er naar te kijken zonder dat je er helemaal in hoeft te ‘duiken’. Er wordt vervolgens een verwerkingsproces gestart door middel van handbewegingen voor de ogen, door tikjes in de oren  (met een koptelefoon) of tikjes op de knieën. De hersenen worden gestimuleerd om de ervaring van de emotionele lading te ontdoen en alsnog versneld verwerkt te worden.

    je naam (verplicht)

    je adres (optioneel)

    je email (verplicht)

    je telefoonnummer (verplicht)

    onderwerp

    je bericht