Innerchild – Innerlijk kind

Innerchild (Innerlijk kind) is een term voor de patronen en overtuigingen die zich in onze eerste 7 levensjaren ontwikkelen. In deze periode maken de hersenen een heel belangrijke ontwikkeling door. Veel van de door ons aangeleerde patronen ontstaan in de eerste 7 levensjaren jaren en zijn vastgelegd in ons brein. Gelukkig maar want zo’n 95 % van wat we doen, doen we onbewust. In de meeste gevallen is het juist daarom dat we een normaal leven kunnen leiden. Onze hersenen hebben zich op een voor ons goede manier ontwikkeld.

In andere gevallen zal ons ‘Innerlijk kind’ (Innerchild) soms reageren op een manier die we niet willen. Soms komen we daar pas achter als het al te laat is. Meestal gaat dat automatisch, het gebeurt omdat we door iets getriggerd zijn waarop  we onbewust reageren. We ervaren het dan alsof we weer in dezelfde valkuil zijn getrapt, waar we ook al eerder in hebben gezeten. Dit automatische gedrag is aangeleerd in de kindertijd! Toen was het behulpzaam, in het hier en nu kan het tot problemen leiden. Voorbeelden hiervan zijn: niet goed voor je zelf opkomen, te snel boos worden, je angstig terugtrekken, paniek aanvallen, heel snel boos worden, enzovoorts. Als dat vaak gebeurt spreken we van belemmerende patronen.

Liefde en compassie

Door met veel liefde en compassie te kijken naar de patronen die het ‘innerlijk kind’ heeft aangeleerd kunnen we er achter komen wat ons belemmert en wat ons stimuleert. Hierdoor kunnen we beter keuzes leren maken en een bewuster leven leiden.

Ook als het gaat om het verwerken van trauma’s die we in onze jeugd hebben opgelopen, speelt het innerlijk kind een belangrijke rol. Het kind heeft (overlevings) strategieën gecreëerd om op een zo goed mogelijke manier om te gaan met de pijnlijke situaties waar het mee te maken had. Daarom is deze manier van therapie heel geschikt om te gebruiken voor vroegkinderlijke trauma’s. Hierbij is (zelf)liefde en compassie de sleutel tot heling van het innerlijk kind.

Innerchild (Innerlijk kind) en Transactionele Analyse vormen de basis voor integratieve psychotherapie. Er wordt gewerkt met een groot aantal verschillende methodes uit verschillende stromingen van de psychologie.

Innerlijk kind (Innerchild) therapie is heilzaam voor iedereen die in zijn dagelijks leven valkuilen en oude patronen herkent waar hij of zij in vast loopt. Bij voorbeeld als de relatie niet meer loopt zoals gewenst, bij onverwerkte emoties, maar ook bij trauma verwerking, co-dependentie en relatie verslaving en bij seksueel misbruik kan innerlijk kind therapie ingezet worden.

de Transactionele Analyse is het onderliggende model, dat overal gebruikt kan worden.

Transactionele Analyse wordt ook wel het ‘Ouder Volwassene Kind’ model genoemd (OVK). Invloeden die onze ouder(figuren) op ons hebben gehad en hoe we daar als kind op hebben geleerd te reageren, kunnen nu nog impact hebben op hoe we denken, voelen en handelen.

  je naam (verplicht)

  je adres (optioneel)

  je email (verplicht)

  je telefoonnummer (verplicht)

  onderwerp

  je bericht