Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

Piekeren en emotioneel vastgelopen?

Piekeren en emotioneel vastgelopen zijn,  kan bij veel mensen voorkomen! Het voelt alsof je verstrikt bent geraakt in je eigen denkpatronen of dat je je emoties  niet meer de baas bent. Het levert je stress, klachten en/of problemen op. Misschien heb je al van alles geprobeerd om daar van af te komen en wil dat maar niet lukken.

Diepgewortelde oude patronen.

Waarschijnlijk heb je te maken met diepgewortelde onbewust, niet functionele patronen die je al heel lang kent. Als kind leren we bijna alles van onze opvoeders, zij zijn een voorbeeld voor ons. We ervaren onze opvoeding als heel normaal. Voor kinderen is er geen goed of fout. Kinderen kunnen nog niet bewust denken en ze kennen nog geen anderen manier, dan wat hun opvoeders hen voorleven. Zo beseffen ze zich niet wat de impact is van de keuzes die ouders maken en wat daarop volgend hun onbewuste overtuigingen en gedragingen kunnen worden. Ouders doen doorgaans wat in hun macht ligt en gelukkig hebben ze meestal een positieve invloed op hun kinderen. Maar het kan ook anders gaan. Het kan zijn dat we als kind niet gezien of gehoord worden en misschien zelf wel juist gestraft of genegeerd worden. Kinderen gaan dan onbewust negatieve dingen geloven een aannemen over zichzelf. Zo vormen ze overtuigingen en gedragingen die op dat moment functioneel zijn en die helpen om gehoord en gezien te worden. Ook helpen deze gedragingen ervoor dat ze niet gestraft of genegeerd worden. Het worden vervolgens onbewuste denk- en gedragspatronen. In de kindertijd zijn ze dus functioneel. Helaas nemen we deze overtuigingen vaak mee naar ons latere leven, waar ze meestal; niet meer functioneel zijn en juist het tegenovergestelde effect hebben.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Please gedrag
  • Aanpassen aan anderen
  • Over je grenzen heen laten gaan
  • Je sterk voor doen terwijl je best bang of verdrietig bent (emoties niet durven tonen)
  • Maar doorgaan en niet mogen stoppen, terwijl je merkt dat je pauze nodig hebt
  • Perfectionisme
  • Geen fouten mogen maken
  • Een kort lontje hebben en als gereageerd hebben voordat je het in de gaten hebt.
  • Sociaal angstig zijn en bang zij voor wat anderen van je denken.
  • Jezelf klein maken of wegcijferen.

Integratieve psychotherapie helpt

Als je deze voorbeelden herkent en je hebt er last van, dan gebruik je waarschijnlijk regelmatig de zelfde strategieën die je vroeger hebt geleerd en gebruikt. Ze worden nu, in je volwassen leven aangewakkerd door iets wat lijkt op je vroegere ervaringen. Het kan zijn dat je hierdoor emotionele of psychische klachten ontwikkelt, die je belemmeren in je dagelijks leven.

Integratieve psychotherapie helpt je deze patronen te onderzoeken en te veranderen. Doormiddel van een aantal verschillende methoden leer je ze te doorbreken en er grip op te krijgen. Omdat integratieve psychotherapie werkt op de onbewuste processen, is het een therapievorm die blijvende verandering geeft waardoor je ook meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde ontwikkelt en dus ook meer regie in je zal gaan ervaren.

Wil je in therapie of wil je meer informatie, kijk op www.ineenanderlicht  of bel 06-17263011

Maartje van Driel. Integratief Therapeut, In een ander licht.

Geef een reactie

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel
Finsestraat 15
2912 TG Nieuwerkerk ad IJssel
Mobiel: 06 -17263011

e-mail -Maartje

Laatste berichten