Sociale angst.

Sociale angst komt bij heel veel mensen voor.

Ben je bang om contact te maken met andere mensen, of denk je dat mensen van alles van je vinden? Of durf je je niet goed uit te spreken als je in een groep bent. Ben je op zo’n moment misschien alleen maar bezig met hoe je overkomt en dat het raar zal zijn wat je wilt zeggen? Of vind je dat wat anderen zeggen alleen maar raar en voel je je er een beetje boven staan? Eigenlijk vul je voor de ander in hoe ze  zijn en wat ze over je denken.

Negatief zelfbeeld

Mensen met sociale angst hebben in veel gevallen een negatief zelfbeeld, ze denken negatief over zichzelf en denken dat anderen dat ook doen. Zo wordt het een fysieuze cirkel waarmee het negatieve beeld in stand blijft.

Meestal is de angst die mensen ervaren, gekoppeld aan iets dat in het verleden (de kinderjaren) is gebeurd. Als je in het hier en nu iets mee maakt ( trigger) wat lijkt op of geassocieerd wordt met wat toen gebeurde geeft je lichaam automatisch dezelfde signalen af en ga je hetzelfde denken, voelen en doen.  Dat gaat vanzelf, je kan het niet controleren. Het wordt geactiveerd door het meest primitieve deel van de hersenen.

Van je sociale angst afkomen.

Je kan van je angst af komen, door te ontdekken en te onderzoeken wat de triggers zijn die bepaalde gedachten, gevoelens en gedrag bij je oproepen. Je kan leren het te herkennen en er iets anders voor in de plaatst te doen. Is dat gemakkelijk? Nee, want dan had je het waarschijnlijk al lang gedaan!

Er zijn verschillende therapie methoden die je leren om in die situaties die nu angst bij je oproepen anders te reageren. Ze maken dat je vanuit een veel meer ontspannen staat reageert, waarbij je minder wordt geleid door je gedachten en je lichaam minder gespannen is.

 

Geef een antwoord

+ 31 = 33