Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

zelfreflectie en bewustzijn

Zelfreflectie en bewustzijn.

Zelfreflectie.

Om inzicht in je zelf te krijgen is zelfreflectie nodig. Zelfreflectie vraag tijd en aandacht. Wat is zelfreflectie? Dat is tijd nemen voor jezelf en echt bezig zijn met wat er speelt in je leven. Wat heeft op dit moment in positieve en negatieve zin impact op je lichaam en geest. Wat heb je nodig? Door regelmatig tijd te nemen voor jezelf ben je in staat bewuster te leven. Door zelfrelflectie heb je grote kans dat je meer zelfliefde gaat ervaren en met meer compassie naar anderen kan kijken.

Neem jij wel eens een moment voor jezelf?

Onbewust

Ik ben er van overtuigd dat we heel veel dingen in ons leven onbewust doen, dat hebben al heel vroeg in ons leven geleerd. Gelukkig maar, want we hoeven in ons leven niet overal bij stil te staan. Helaas reageren we in stressvolle situatie ook vaak onbewust en niet effectief en dat brengt ons dus niet altijd waar we willen zijn.

Bewustwording

Bewustwording  en gaat vaak via het lichaam. Het lichaam geeft aan dat er iets aan de orde is. We kunnen ‘ hoog’ in de adem zitten of een drukkend gevoel op de borst of kramp in de buik ervaren. Dat zijn vaak die eerste signalen….

Lichaamsgevoelens zijn de eerste signalen…

Denken

We kunnen ons ook bewust worden van onze denkpatronen, overtuigingen en aannames Veel gedachten die we hebben zijn niet nieuw en herhalen zich meerdere keren per dag. Positieve gedachten zijn OK, maar herken jij ook dat je wel eens heel negatief over je zelf of anderen denkt? En helpen die gedachten je? Ook van je denkpatronen kan je je bewust worden en leren wat de impact is. Je kan je eigen gedachten ook bevragen of ze wel echt waar zijn. Zo niet dan kan je beginnen met omgekeerde te denken.

Neem jij voor lief wat je denkt of kan het omgekeerde net zo waar zijn?

Gedrag

Ben jij je bewust van je gedrag. Ook in stressvolle situaties? En helpt dat gedrag je ook? Trek je je terug of heb je een kort lontje. Ga je over (jouw) grenzen heen of laat je zelf niet zien? Ook ons gedrag is voor een groot deel onbewust, we hebben geleerd hoe we ons het beste kunnen gedragen. Kijk maar eens om je heen en observeer mensen die je kent. Herken je hun gedrag, vertonen ze dat vaker? En hoe zit dat bij jezelf, wat herhaal jij telkens weer, terwijl je dat misschien helemaal niet wilt?

Herhaal jij wel eens dingen terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt?

Emoties.

Alles zit aan elkaar gekoppeld in ons brein. Gedachten kunnen emoties opwekken, die op hun beurt een lichaamsgevoel geven, waaruit weer gedrag ontstaat, waardoor weer anderen emoties ontstaan. Dit alles kan je ook omkeren, alles heeft invloed op elkaar.

Alles zit aan elkaar gekoppeld in ons brein…

Hoe bewust ben jij?

Hoe bewust ben jij leef jij zoals je dat wit, kan jij zijn met de dingen die er zijn, die impact op je hebben? Of wil je dat de dingen anders gaan dan hoe ze gaan en ben je daar ontevreden of ongelukkig door?

Neem een moment tijd voor zelfreflectie

Neem tijd voor jezelf en doe aan zelfrelflectie. Leer herkennen wat er allemaal invloed op je heeft en maak bewuste keuzes waar dat mogelijk is. Aan de ander kant wees je bewust van de dingen waar je geen invloed op kan uitoefenen en leer te zijn met hoe het is zonder het te willen veranderen.

Zelfreflectie is de sleutel tot zelfliefde en compassie voor jezelf en de mensen om je heen.

Geef een reactie

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel

Op dinsdag middag, woensdag en donderdag;

Met Stip
Raadhuisplein 14
2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel

Op maandag en vrijdag bereikbaar bij:

Sansoma 
Dorpsstraat 26
3941 JM Doorn

Mobiel: 06 -17263011
e-mail -Maartje

info@ineenanderlicht.nl

Laatste berichten