Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

Stilte weekend een verrijkende ervaring

Stilte en bezinningsweekend een verrijkende ervaring

Vaak hoor ik mensen zeggen ‘ een heel weekend stil zijn, dat kan ik niet’. En als ze dan vervolgens op een bezinningsweekend zijn geweest zijn zeggen ze: ‘wat fijn, ik ga de stilte vaker opzoeken’. Een stilte en bezinningsweekend is een verrijkende ervaring.

Waarnemen vanuit de stilte in jezelf.

Waarnemen vanuit de stilte in jezelf is een verrijkende ervaring. Het is niet altijd gemakkelijk om bij die stille plek te komen. Vaak moeten we eerst voorbij het lawaai van onze gedachten en ons ego om de ruimte te vinden waar het stil is. Onze gedachten  blijven komen en overtuigingen kunnen belemmerend werken. Zo is het niet altijd makkelijk om het leven te leven waar we naar verlangen.

Stilte als medicijn.

Als we de stille plek in ons zelf kunnen vinden, dan kunnen we vandaar uit observeren wat er allemaal speelt in ons leven. We ontdekken  waar we ons druk over maken en waar we ons door laten we leiden.  We voelen welke emoties we hebben en wat maakt dat ze er zijn. We kunnen ons lichaam voelen en onze gedachten onderzoeken. Vanuit die stille plek kunnen we kiezen hoe we het willen, daar kunnen we er voor zorgen dat we ons niet laten mee nemen door onbewuste patronen of gewoontes. We  kiezen  bewust hoe we willen leven.

Waarom is stil zijn zo moeilijk?

Stil zijn is niet zo gemakkelijk, omdat we ons snel laten afleiden door de prikkels om ons heen. Buiten dat het niet gemakkelijk is, confronteert de stilte ons met de dingen die ongemakkelijk of pijnlijk  voor ons zijn en die we misschien niet willen voelen. Het is soms makkeker om er van weg te gaan en dingen te gaan doen die zorgen dat we het even niet ( hoeven) voelen. Juist in de confrontatie en het voelen ervan zit de kracht van stilte. Als je je bewust wordt van de dingen die we weg drukken, die vaak onbewust invloed op ons hebben, kan je er mee leren omgaan. Negeren of wegdrukken werkt soms tijdelijk, maar de dingen die in ons spelen komen  vaak op een ander ( ongelegen) moment nog sterker naar voren.

Zijn met dat wat is

Als je kan zijn met dat wat is, heb je geen probleem. Het is er gewoon. Dat wil overigens nog niet zeggen dat het ook gemakkelijk is. Het verschil is dat je er dan wel iets mee kan doen. Je kan kiezen hoe je er mee omgaat. Als je er naar kan kijken en het er laat zijn, blijkt vaak dat het helemaal niet zo erg is en verdwijnt het gewoon of het wordt draaglijker.

In de stilte kijken naar dat wat er is, werkt helend! Je leert dat wat er is, er ook mag zijn! Sterker nog je kan er niet omheen, het is er en het is een onderdeel van jou op dat moment. Er mee zijn is de beste optie en dat kan alleen maar als je er bewust van bent! En dat lukt het beste als je er vanuit de stille plek in jezelf naar kijkt.

Heb jij behoefte om in stilte naar je zelf te kijken en te ervaren wat werkelijk belangrijk voor je is? Kom dan naar een van onze stilte en bezinningsweekenden.

Het volgende  bezinnings-stilte weekend is op 8, en 10 september. Lees hier meer over het weekend.

Geef een reactie

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel

Op dinsdag middag, woensdag en donderdag;

Met Stip
Raadhuisplein 14
2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel

Op maandag en vrijdag bereikbaar bij:

Sansoma 
Dorpsstraat 26
3941 JM Doorn

Mobiel: 06 -17263011
e-mail -Maartje

info@ineenanderlicht.nl

Laatste berichten