Praktijk voor Inergratieve Psychotherapie
Neem Contact op: 06 -17263011

In familieopstellingen komt de waarheid aan het licht.

In familieopstellingen komt de waarheid aan  het licht

 

Alles wat wegstopt wordt om niet gezien of gevoeld te worden, heeft op een diep onbewust niveau invloed en houd je gevangen. In familieopstellingen komt de waarheid aan het licht. Als de dingen zichtbaar worden kan er vrijheid ontstaan.
In deze blog beschrijf ik in het kort wat familieopstellingen zijn, hoe het werkt en hoe heilzaam het kan zijn.

Het familiegeweten

In onze familie van herkomst heerst een ‘familiegeweten’, zo noemt Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, het. Dit familiegeweten bestaat uit ongeschreven regels waar we ons onbewust aan hebben gecommitteerd. Onbewust volgen we deze regels en door ze te volgen horen we erbij.  Op het moment dat we ons er niet meer aan houden of we stappen ‘uit’ het systeem, gaan we ons schuldig of buitengesloten voelen.  Het liefst willen we dit gevoel vermijden omdat het ongemakkelijk of onveilig voelt. Als we ons weer aanpassen horen we er weer bij en voelen we ons weer zeker of veilig. Het systeem houdt zichzelf hierdoor in balans.

Het systeem uit balans

Nu kan het zijn dat dit systeem uit balans is geraakt omdat er dingen zijn gebeurd die niet verwerkt zijn, geheim zijn gebleven of taboe zijn. Je kan denken aan zelfmoord, misbruik, moord, miskramen of kinderen die overleden zijn. Het zijn meestal zaken met een emotionele lading. Als deze zaken onder de tafel blijven en/ of ze zijn te pijnlijk om herinnerd te worden, raakt het systeem uit balans. Vaak is dit in een vorige generatie gebeurd en kan iemand uit een volgende generatie dit ‘ongeziene’ aan het licht brengen. Bijvoorbeeld door ‘ander gedrag’ te vertonen of emotionele of psychische problemen te krijgen of schuld of angst te ervaren of ziek te worden. De persoon zelf weet vaak niet dat hij of zij het ‘niet geziene’ representeert. Het kan natuurlijk ook dat er in de huidige generatie dingen aan de hand zijn die niet gezien (mogen) worden. Deze kunnen dan ook door een ander persoon in de familie ‘geleefd’ worden.  Dit is een geheel onbewust proces. Soms voelt het wel als of het niet iets is wat voelt als of het niet bij de persoon hoort.

In familieopstellingen komt de waarheid aan het licht.

Familieopstelling hebben een helende werking, omdat de waarheid aan het licht komt. Wat niet gezien werd of ontkend of bedekt, dient zich aan, waardoor het evenwicht in het systeem kan hersteld worden. Dat wat niet gezien of erkend werd, wordt gezien en in ere hersteld en in liefde opgenomen in het systeem. Dat heeft een positieve en helende werking op degene die hem of haar heeft gerepresenteerd. Het hele systeem en zeker de persoon die het is gaan dragen komt tot rust en er ontstaat een liefdevolle verbinding en acceptatie.

Hoe werkt het?

Als je je verstrikt voelt of je hebt klachten die je niet gerijpt of je komt er zelf niet uit, kan het heilzaam zijn om een familieopstelling te doen.

Een groep (meestal onbekende) mensen komt samen. Je kiest personen uit de groep die representant staan voor jezelf en voor je familie. Zij gaan in het veld staan. Je kijkt toe en ervaart wat er gebeurt in het veld. Wat er zich daar afspeelt is wat er in jouw familie aan het licht komt. Representanten gaan voelen wat jij en de familieleden voelen en er komt een proces opgang waarin helder wordt wat er is bedekt gebleven of wat er in de familie speelt wat het systeem uit balans heeft gehaald. Het voelt magisch en het lijkt onwerkelijk. Toch gebeurt het.

Op een bepaald moment ga je zelf op je eigen plek in het veld staan en zal je merken wat in beweging is (gekomen) en wat ervoor kan zorgen om de balans weer in evenwicht te brengen. Hierdoor kan het zijn dat je anders gaat voelen en je andere keuzes kan gaan maken.

Dit alles gebeurt onder begeleiding van een therapeut.

Opstellingen werken op onbewust niveau vaak nog lang door na de opstelling.

Geschreven door Maartje van Driel: http://www.ineenanderlicht.nl

Geef een reactie

Contact

In een ander licht
Maartje van Driel

Op dinsdag middag, woensdag en donderdag;

Met Stip
Raadhuisplein 14
2914 KM Nieuwerkerk aan den IJssel

Op maandag en vrijdag bereikbaar bij:

Sansoma 
Dorpsstraat 26
3941 JM Doorn

Mobiel: 06 -17263011
e-mail -Maartje

info@ineenanderlicht.nl

Laatste berichten